درس کد لباس که به آن کد پوششی نیز میگویند، مجموعهای از قوانین یا دستورالعملهاییست که تعیین میکند افراد در محیط و مناسبتهای خاص چه لباسی بپوشند. کدهای لباس بر اساس موقعیت های اجتماعی، هنجارها و فرهنگ یک جامعه تعیین می شوند و می توانند در جوامع و کشورهای مختلف بسیار متفاوت باشند.
چرا نمی توان انواع شلوار جین را در هر موقعیتی پوشید؟ هر آیتم مناسب چه موقعیتی است؟ در ادامه این مقاله از رویال جین به اهمیت درس کد لباس و انواع آن میپردازیم.
به نقل از سایت Emilypost در خصوص درس کد لباس:
Casual dress code refers to clothing that is informal and comfortable, yet clean and professional. It’s best to go with nicer casual wear and avoid the baggier items you wear around the house.
درس کد لباس (Dress Code) چیست؟
درس کد مثل یک قانون و چهارچوبی عمل میکند که با رعایت آن هماهنگی بین استایل افراد یک مکان خاص میشود. تاریخچه درس کد به قرنها پیش برمیگردد؛ زمانی که طبقات مختلف جامعه برای نشان دادن جایگاه اجتماعی خود لباس خاصی بر تن میکردند. افراد مرفه جامعه لباسهای فاخر میپوشیدند تا تفاوت خود را با طبقه متوسط جامعه نشان دهند.
در دنیای امروز همچنان درس کد تعیین کننده نوع لباس پوشیدن افراد در جایگاه و موقعیتهای مختلف است. مثلاً درس کد یک مهمانی رسمی با درس کد لباس محل کار متفاوت است.
هر رنگ و سبک لباسهایی که با یکدیگر استایل میشوند مفهوم خاصی را منتقل میکنند و اگر میخواهید جزو افراد شیک پوش محسوب شوید؛ مهمترین نکته داشتن تناسب در لباس پوشیدن و رعایت درس کد است.
چرا رعایت درس کد لباس اهمیت دارد؟
پوشیدن لباس متناسب با محیط و موقعیت، نقش مهمی در نحوه ابراز شخصیت افراد ایفا می کند. چه در مدرسه، اداره یا مهمانی حضور داشته باشید، پوشیدن لباس مناسب با محیط ضروری است.
اهمیت به درس کد لباس، تعاملات اجتماعی را آسانتر میکند و تحقیقات در طول سالها نشان داده که درس کد لباس تأثیر زیادی بر درک افراد از شخصیت و همچنین توانایی آنها دارد.
انواع درس کد لباس
با وجود اینکه درس کد لباس در فرهنگها و جوامع مختلف متناسب با قوانین حاکم در آن جامعه متفاوت است؛ اما قوانین پوششی رایجتری نیز وجود دارند که در بین فرهنگها و ملیتهای متعدد یکسان هستند.
افراد حاضر در مناسبتهای مختلف، از مهمانیهای شب گرفته تا فستیوالها و محل کار این کدهای پوششی لباس را رعایت میکنند. انواع درس کدهای لباس رایج عبارتند از:
درس کد رسمی یا اداری ( Formal dress code)
کد پوششی لباس رسمی یا اداری در یک محیط کاری و رسمی برای آقایان کت و شلوار، برای خانمها کت و شلوار به علاوهی کت و دامنهای ست است. طیف رنگی برای کد پوششی در محل کار بین رنگ های مشکی، آبی سرمهای، خاکستری یا قهوه ای متغیر است و هر چه رنگ کت و شلوار تیره تر باشد، رسمی تر است.
درس کد اسمارت کژوال یا نیمه رسمی (Smart Casual)
درس کد اسمارت کژوال نوعی لباس پوشیدن نیمه رسمی است که استایل روزمره را با عناصر کلاسیک ترکیب میکند. هدف از این سبک پوشش، داشتن ظاهری تمیز و حرفهای است که زیاد هم رسمی به نظر نمی رسد.
استایل خاصی برای این نوع پوشش تعریف نشده است؛ اما میتوان از انواع شلوار جین، شلوار پارچهای و کتان همراه با پیراهنهای مناسب استفاده کرد. همچنین میتوانید کت کتان زنانه را با شلوار جین یا یک تی شرت معمولی و حتی با یک دامن ساده ست کنید.
انتخاب لباسهای اورسایز نیز برای ما یک استایل نیمه رسمی میسازد. مثل کت و شلوارهای اورسایزی که شانههای افتاده و شلوارهای گشادی دارند.
درس کد کژوال یا غیررسمی (Casual dress code)
این نوع استایل کاملا از حالت رسمی خارج میشود و برای موقعیتهایی مانند خرید و دورهمیهای دوستانه یا گشت و گذار در خیابان مناسب است. در سبک کژوال میتوانید انواع لباسهای اسپرت را طبق سلیقهتان استایل کنید. اگر طرفدار لباسهای غیررسمی یا اسپرت هستید، باید بگوییم که انتخابهای متنوعی پیش روی شماست.
درس کد لباس رسمی راحت (Lounge suit)
چه در یک رویداد کاری، یک عروسی یا یک مهمانی شام شرکت کنید، درس کد لباس Lounge suit تعادل ایده آلی بین استایل رسمی و غیر رسمی برقرار می کند. لباسهای متناسب با این کد پوششی معمولا در کت و شلوارهای دو تکه و سه تکه عرضه میشوند.
دو تکه همان کت و شلوار و سه تکه شامل یک کت اضافه است. بهتر است برای مجالس رسمیتر، یک لباس سه تکه و برای استایل های نیمه رسمی لباس دو تکه بپوشید.
درس کد کراوات سفید (white tie dress code)
این درس کد مناسب شرکت در مراسمهای رسمی و بین المللی است و برای رعایت درسکد پوششی کراوات سفید، آقایان کت شلوارهای رسمی را با جلیقه و پاپیون استایل میکنند. خانمها هم معمولا پیراهنهای مجلسی بلند با دوخت رسمی پوشیده و از اکسسوریهای شیک استفاده میکنند.
درس کد کراوات سیاه (Black Tie Dress Code)
این کد پوششی لباس در موقعیتهایی مثل عروسی و مهمانیهای رسمی و مجلل کاربرد دارد. استایل مناسب آقایان برای این نوع درس کد، کت شلوارهای رسمی به رنگ مشکی یا تاکسیدو است.
خانمها هم با پوشیدن پیراهنهای رسمی و اغلب ماکسی و مشکی در این مراسمها حاضر میشوند. میزان رسمی و تجملاتی بودن این درس کد نسبت به کد پوششی کراوات سفید کمتر است.
درس کد کاکتیل (Cocktail)
این نوع درس کد یک لباس نیمه رسمی است که معمولاً در مهمانی های عصر و بعد از ظهر پوشیده میشود. برای این مدل درس کد، خانمها پیراهنهای تا بالای زانو و کت و دامن میپوشند و آقایان نیز میتوانند کت و شلوار را انتخاب کنند که البته استفاده از کراوات و پاپیون هم دلخواه است.
نتیجه گیری
از گردهماییهای اجتماعی گرفته تا محیطهای حرفهای، درس کد لباس نقش مهمی در جنبههای مختلف زندگی ما ایفا می کند. کدهای پوششی لباس مجموعهای واضح از دستورالعملها هستند که افراد میتوانند برای داشتن یک استایل هماهنگ از آنها پیروی کنند.
در حالی که برخی ممکن است تصور کنند که کدهای لباس فردیت انسان را محدود میکند، اما کد پوششی لباس یک حس وحدت و حرفهای بودن را ترویج میدهد.
خیلی ممنون از این مقاله! من تازه وارد محیط کاری جدیدی شدم و دقیقاً نمیدونستم چه نوع لباسی باید بپوشم. با خوندن توضیحات شما درباره دِرِس کُد کژوال و بیزنس کژوال، تونستم انتخاب بهتری داشته باشم. امیدوارم مقالهای هم درباره نحوه تطبیق دِرِس کُد با فرهنگهای مختلف بنویسید.
این مقاله واقعاً برای من کاربردی بود. من همیشه توی محیط کاری نمیدونستم چطور دِرِس کُد سازمان رو رعایت کنم و گاهی اشتباهاتی داشتم. راهنماییهایی که درباره انتخاب لباس مناسب برای محیط کاری نوشتید، خیلی کمککننده بود. لطفاً درباره دِرِس کُد برای جلسات بینالمللی هم توضیح بدید.
خیلی جالب بود! همیشه فکر میکردم دِرِس کُد فقط برای مراسم رسمی استفاده میشه، اما با خوندن این مقاله متوجه شدم که حتی برای محیطهای کاری و دوستانه هم میتونه تعریف بشه. ممنون که تفاوت بین دِرِس کُد رسمی و نیمهرسمی رو هم توضیح دادید. اگه مقالهای درباره اشتباهات رایج در رعایت دِرِس کُد منتشر کنید، خیلی مفید خواهد بود.